Društvo vzgojiteljev dijaških domov Slovenije je letos 54. srečanje vzgojiteljev in strokovnih delavcev dijaških domov, ki ga organiziralo skupaj z dijaškimi domovi dolenjske regije 26. 6. in 27. 6. 2024 Beli krajini!

Bela krajina je slikovit kotiček Slovenije, kjer te pričakajo očarljivi vinogradi, bele breze in reka Kolpa. Črnomelj, Metlika in Semič so kraji samosvoje folklore, domačih obrti, vina in izvrstnih jedi.
V sproščenem ritmu smo uživali v lokalnih dobrotah, kot je belokranjska pogača, ter v vrhunskih vinih. Spoznali smo bogato kulturno dediščino in doživeli pristno gostoljubnost domačinov.
Obiskali smo staro šolo Bistra buča/Bistra glava, kjer učna ura poteka na šaljiv in zabaven način. Je turistična zanimivost, katere idejni oče je Belokranjec Toni Gašperič. Nastala je z željo obiskovalcem prikazati Belo krajino na drugačen in zabaven način.

Zanimiv je bil tudi ogled Šokčevega dvora, ki je v muzej preoblikovana tradicionalna kmečka hiša, kjer v vsakem kotičku živi spomin na stare čase. Ohranjeni predmeti pričarajo duh nostalgije in krušna peč kar sama riše sliko družine, ki se je ob večerih grela ob njej. Ljubitelji starih običajev lahko doživite prikaz tučnje lanu, pisanja pisanic, filcanja volne, vezenja, spletanja košar in opletanja steklenic.

Odpravili smo se tudi v okolico Semiča, kjer se nahaja slikoviti izvir reke Krupe, ki je ena najbolj obiskanih točk v Beli krajini. Tam smo si odpočili svoja čutila ob zvokih narave, ki imajo dokazano zdravilno moč, saj umirjajo nemirne misli.

Kolpa! Verjetno prva in najbolj znana asociacija na Belo krajino. Najdaljša slovenska obala je raj za tako za aktivne in za tiste, ki si želijo miru. Vreme nam je bilo naklonjeno tudi za kopanje v najtoplejši slovenski reki.

To, in še mnogo več smo doživeli.

Predvsem pa smo se povezali, izmenjali si ideje in izkušnje, se poveselili in lepo zaključili šolsko leto.